Az Vergi Ödemek İçin Ne Yapmalıyız?

Ev sahipleri dikkat! Gelir vergisini daha az ödemek mümkün, işte detaylar...

evoteli blog

Az Vergi Ödemek İçin Ne Yapmalıyız?

1.5 milyon ev ve işyeri sahibi 2016’da elde ettiği kira geliri için 1 Mart’tan itibaren beyanname verecek. 3800 liralık gelir vergi dışı. Daha az vergi ödemek mümkün! Nasıl mı? İşte detayları...

ALINAMAYAN KİRALAR

Tahsil edilememiş kira gelirlerine vergi uygulanmıyor. Tahsil edilmiş tutarlara bakılarak vergi belirleniyor. Gelir 3800 liralık istisna tutarını aşıyorsa beyanname doldurup isabet eden tutarda vergi ödeniyor.


AKRABA OTURUYORSA

Evde akrabalar oturuyorsa vergi ödenecek. Bu durumda kira bedeli Emlak Vergisi değerinin yüzde 5’i olarak hesaplanacak. Evinde kızı ve damadı oturanlar vergi ödemeyecek.Anne, baba, çocuk veya kardeşin kira ödemeden oturduğu konut için de konut sahibi vergi ödemeyecek.


MASRAFINI YAZ DAHA AZ ÖDE

Kira gelirleri ‘Götürü gider’ ve ‘Gerçek gider’ olmak üzere iki türlü beyan edilebiliyor. ‘Gerçek gider yöntemiyle’ 2016’da ev için yaptığınız masraflar (ısıtmas, su, asansör, sigorta, onarım gibi), ev krediyle alınmışsa faiz, ev son 5 yıl içinde alındıysa tapu bedelinin yüzde 5’i gelirden düşülerek vergi hesaplanıyor. 



Ev sahipleri dikkat! Gelir vergisini daha az ödemek mümkün, işte detaylar...


EVİNİ DÖVİZLE KİRALAYANLAR

Kira gelir vergisi, bedelin tahsil edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuruna göre TL’ye çevrilerek hesaplanıyor.


EVİ OLUP KİRADA OTURANLAR

Sahibi olduğu evi başkasına kiraya vererek, kiraladığı bir başka evde oturanlar; ödedikleri kira bedellerini gider olarak göstererek vergiden indirecek. Lojmanda ve yurtdışında oturanlar da buna dahil.


HİSSELİ EVLER...

Konutun birden fazla kişiye ait olması halinde, her biri beyanname hazırlayacak. Örneğin ev kardeşlere aitse kardeşlerden her biri 3800 liralık vergi istisna tutarından yararlanabilecek.

Etkiketler

0 - Yorum

Yorum Ekleme

Hakan Erenler

Konu Arama

Popülar Makaleler

Ev Oteli Turizm 11. Yıl Yemeği

Ev Oteli Turizm 11. Yıl Yemeği...

09-02-2022

YENİ TURGÖN YAPILANMASINA EMITT'TE START VERİLDİ

YENİ TURGÖN YAPILANMASINA EMITT'TE START VERİLDİ...

09-02-2022

Evoteli.com Turizm Fuarında

Evoteli.com Turizm Fuarında...

09-02-2022

En iyi Web Sitesi Altın Örümcek

En iyi Web Sitesi Altın Örümcek ...

09-02-2022
evoteli.com

Web Sitemizde temel işlevleri sağlamak ve ziyaretçilerin sitemiz ile nasıl etkileşimde bulunduğuna dair bilgi toplamak için çerezleri kullanıyoruz. Lütfen Daha Fazla Bilgi Edinin

Kabul Et Detaylar

EVOTELİ Telefon Doğrulama


Kod Gelmedi mi?